Domain regisztráció

Ha éppen azon gondolkodik, hogy mi legyen a cége neve, akkor a legjobb, ha azt egy domain kereső mellett teszi. Válasszon olyan cégnevet, amelyhez a domain név is szabad!

Akkor is érdemes lefoglalni az adott domaint, ha még nem is biztos a cégalapításba, vagy még nem biztos a cég nevében! Csupán néhány ezer Forintról beszélünk egy-egy domain név esetén. Ám nagyon bosszantó tud lenni, ha valaki előttünk lefoglalja az általunk kiválasztott nevet! Érdemes minél gyorsabbnak lenni!

Mire érdemes figyelni?

Amennyiben a domain név tartalmazza a cégformát is (Kft., Bt., Zrt.), akkor .hu domain regisztrációkor már szükség lesz a céges papírokra. Ha a cégformát nem tartalmazza, és a domain szabad, akkor már csak az a kérdés, hogy az adott domain név tartalmaz-e védjegyet?

...

Mennyibe kerül?

A .hu domain-ek esetében évente 1.190 Ft + áfával tudunk számolni. Számtalan domain végződés esetén az első év olcsóbb, majd a domain megújításkor már többet kell fizetni. Például a .eu domain esetén az első év 1.990 Ft + áfa, majd a hosszabbítás 3.990 Ft + áfa.

További domain végződések áráról a domain árak oldalon olvashat! Ennek az oldalnak kapcsán gyakran felmerül, hogy mi is ez a sok végződés? Ma már nem szükséges, hogy a honlap címének .hu vagy .com végződése legyen. Lehet .website, vagy .life vagy a több, mint ötszáz elemű lista egyike.

Sajnos az nem járható út, hogy minden évben újként megvesszük a domain nevünket. Lejáratkor egy bizonyos ideig (végződésenként eltérő hosszig, általában 1-3 hónap) a domain nem elérhető, miközben a központi nyilvántartó fenntartja a domain nevet a tulajdonosának. Ebben az időszakban csak ő hosszabbíthatja meg. Utána viszont mindenki szabadon lefoglalhatja. Aki gyorsabb, az kapja meg a domaint. Ez az út valóban nem javasolt!

Egy vagy több domain név?

Egy honlaphoz több domain nevet is lehet csatolni. Keresőoptimalizálás szempontjából ezt úgy érdemes megoldani, hogy van egy fő domain, azon át érhető el az oldal, a többi domaint meg átirányítják az előzőre. Jellemző példa erre az ugyanolyan kezdetű, különböző végződésű domainek.