Domain regisztráció

Ha éppen azon gondolkodik, hogy mi legyen a cége neve, akkor a legjobb, ha azt egy domain kereső mellett teszi. Válasszon olyan cégnevet, amelyhez a domain név is szabad!

Akkor is érdemes lefoglalni az adott domaint, ha még nem is biztos a cégalapításban, vagy még nem biztos a cég nevében! Csupán néhány ezer forintról beszélünk egy-egy domain név esetén. Ám nagyon bosszantó tud lenni, ha valaki előttünk lefoglalja az általunk kiválasztott nevet! Érdemes minél gyorsabbnak lenni!

Mennyibe kerül?

A .hu domain-ek esetében az első évben 1.190 Ft + áfával tudunk számolni, majd utána évente 1.490 Ft + áfa. A .eu domain esetén az első év 1.990 Ft + áfa, majd a hosszabbítás 3.990 Ft + áfa.

További domain végződések áráról a domain árak oldalon olvashat! Ennek az oldalnak kapcsán gyakran felmerül, hogy mi is ez a sok végződés? Ma már nem szükséges, hogy a honlap címének .hu vagy .com végződése legyen. Lehet .website, vagy .life vagy a több, mint ötszáz elemű lista egyike.

Sajnos az nem járható út, hogy minden évben újként megvesszük a domain nevünket. Lejáratkor egy bizonyos ideig (végződésenként eltérő hosszig, általában 1-3 hónap) a domain nem elérhető, miközben a központi nyilvántartó fenntartja a domain nevet a tulajdonosának. Ebben az időszakban csak ő hosszabbíthatja meg. Utána viszont mindenki szabadon lefoglalhatja. Aki gyorsabb, az kapja meg a domaint. Ez az út valóban nem javasolt!

Meddig tart a regisztráció?

A legtöbb végződés esetén a domain regisztráció nagyon gyorsan végre lesz hajtva. A .eu esetén csupán néhány másodper. A .com-nál egy-két perc és utána már használható is a domain.

A .hu domain végződés egy kicsit másként működik. Itt minden egyes domain regisztrációt a központban manuálisan ellenőriznek. Emiatt átlagosan 2-3 órával is számolhatunk.

Egy vagy több domain név?

Egy honlaphoz több domain nevet is lehet csatolni. Keresőoptimalizálás szempontjából ezt úgy érdemes megoldani, hogy van egy fő domain, azon át érhető el az oldal, a többi domaint meg átirányítják az előzőre. Jellemző példa erre az ugyanolyan kezdetű, de különböző végződésű domain nevek, illetve az ékezetes és ékezet mentes verzió.

Ékezetes domainek

2002-től kezdődött el, hogy ékezetes domain neveket is lehetett regisztrálni. A .hu domain végződés esetében 2004-től. Az azóta eltelt hosszú idő ellenére a használatuk nem terjedt el. A felhasználók jellemzően az url-eket ékezet nélkül gépelik be, így jelentős látogató veszteséggel számolhatunk, ha mi csak az ékezetes domain névvel rendelkezünk.

Ha miénk az ékezetes és az ékezet nélküli verzió, akkor használhatjuk fő domainnek az ékezetest is. Az ékezet nélküli domaint átirányítva az ékezetesre. Technikailag ma már nincs semmilyen probléma ezzel. Kezdeti időkben még a böngészők nem mindegyike támogatta az ékezetes domaineket, ám ma már ez nem jelent problémát.

Talán érdemes még azt is megfontolni, hogy ha rendelkezünk egy jól bejáratott ékezet nélküli domain névvel, akkor regisztráljuk-e az ékezetes verziót? Nehogy előttünk más megtegye, majd ezzel tőlünk látogatókat szerezzenek, olyanokat, akik véletlenül az ékezetes verziót gépelik be a böngészőjükbe.

Mire érdemes figyelni?

Amennyiben a domain név tartalmazza a cégformát is (Kft., Bt., Zrt.), akkor .hu domain regisztrációkor már szükség lesz a céges papírokra. Ha a cégformát nem tartalmazza, és a domain szabad, akkor már csak az a kérdés, hogy az adott domain név tartalmaz-e védjegyet?

Domain regisztráció, domain foglalás, domain delegálás, domain vásárlás

Talán érdemes letisztázni, hogy a fenti folyamatra miért használnak többféle kifejezést. Ám előtte még egy fogalom pontosítása. Történelmi okokból használják a domain tulajdonos kifejezést, ám valójában a domain regisztrálás után jogilag továbbra is a domain az adott központi nyilvántartó tulajdonában marad. Meghatározott időre bérbe adják. A regisztrációval jelezhetjük, hogy igényt tartunk a domain lefoglalására. Majd sikeres fizetés, sikeres vásárlás után a központi nyilvántartó hozzánk delegálja a domaint. Más szóval hozzánk rendeli a domaint. A fenti kifejezéseket legtöbbször szinonimaként használják, és ezt a fenti folyamatot értik alatta, mi általában a domain regisztráció kifejezést használjuk.

Ki legyen a domain tulajdonosa?

Végül érdemes még azt kiemelni, hogy ügyeljen arra, hogy a domain tulajdonosa vagy a cég, vagy a cég tulajdonosa legyen!

Sajnos nem ritka jelenség, hogy a domain tulajdonosa a cég egyik alkalmazottja, aki az egyszerűség kedvéért saját nevére regisztrálja be a domaint. Későbbiekben ebből még komoly probléma lehet, érdemes ezt elkerülni!

Ma már kevésbé jellemző, de előfordulhat olyan is, hogy a webfejlesztő regisztrálja be a saját nevére a domaint. Ha ilyet lát, akkor onnan mindenképpen menekülni kell! Ez egy rendkívül unfair lépés.

A domain tulajdonosa rendelkezik a domain használatáról. Ő dönthet arról, hogy milyen honlap üzemeljen rajta. Ne adja ki ezt a döntést másnak!

Néha felmerül olyan igény is, hogy egy domain-nak ne egy, hanem több tulajdonosa legyen. Például valamilyen közös projekt esetén. Sajnos közös tulajdonlás nem lehetséges. Erre a problémára megoldás lehet, hogy egy szervezetet (egyesület, cég stb.) hoznak létre és e szervezet, jogi személyként lesz a domain tulajdonosa.

További cikkek a domain regisztráció témaköréből

Ez a honlap sütiket (cookie-kat) használ azért, hogy honlap használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Bővebben itt.

Váltás gyengénlátó verzióra!